Din vejr­trækning definerer dig

Gennem forløb, træning eller kurser med JustBreathe lærer du at komme ned i kroppen. Hvor du hører til.

• • •

Mens du læste ordene på forsiden af dette webdomæne, trak du vejret fem gange. Du kunne have klaret dig med ét enkelt åndedrag, og mit bud er, at du i så fald havde forstået teksten bedre – ja, du kunne sikkert have gengivet den næsten ordret.

At ”du bliver, hvad du spiser”, den logik forstår de fleste. Vi behøver næring, og kvaliteten af den næring former os som mennesker. Hvorfor taler vi så ikke mere om, hvordan vi trækker vejret? Kroppen kan trods alt klare sig 14 dage uden mad, men kun to minutter uden ilt.

Den gode nyhed er, at alle mennesker har lige adgang til deres egen vejrtrækning. Vi ejer vores egen krop, så når blot vi ved, hvordan vi kommer i gang med bevidst vejrtrækning, kan vi mærke resultaterne med det samme.

Den mest direkte vej

Gennem mit 10-årige virke som mentor har jeg altid været på udkig efter metoder til at forbedre menneskers livssituationer, hvad enten de led af stress, angst, depression, fysiske afhængigheder eller dårligt selvværd og mangel på kærlighed.

Jeg ved, at man ikke kan tale stress ud af et menneskes sind. Man kan heller ikke massere angsten bort, selvom massage føles skønt og lindrer musklerne. Men jeg har set, at man altid kan nedbringe stress og angst helt mekanisk gennem bevidst vejrtrækning.

Næsten dagligt havner du i situationer, der kræver bevidst vejrtrækning. Tænk bare på en eksamen, en vigtig præsentation på arbejdet eller et velovervejet svar på en date eller til en jobsamtale. ”Træk vejret”, siger man. Klart, men hvordan?

Sådan kommer du i gang

Jeg udfører forløb med ledere, topatleter, personalegrupper og helt almindelige mennesker, der behøver hjælp til at slippe af med stress og angst. Fremgangsmåden er grundlæggende den samme, men jeg vil altid tage udgangspunkt i personens givne situation og de ønskede resultater.

Når jeg sover med tape for munden eller løbetræner med lukket mund (og en puls på 180), så er det for at styrke min vejrtrækning gennem næsen. Al din vejtrækning skal nemlig flyttes fra munden til næsen, så du overvejende bruger dit parasympatiske nervesystem, der fremmer ro, fordøjelse, restitution, heling – samt sex og samvær.

Det gælder om at få en længere udånding end indånding. Altså kort indånding, lang udånding. Det kan synes svært i begyndelsen, men med de rette øvelser kan du snart indfri kroppens skjulte potentiale og høste adskillige gevinster for krop og sind.

5 øvelser til ro og klarhed

Gennem årelang research og praktisk erfaring har jeg identificeret de fem bedste øvelser, der kan flytte din vejrtrækning fra det blotte eksistensminimum til bevidst styring – og derfra til en aktiv ressource, som du altid vil kunne trække på.

I et forløb med JustBreathe gennemgår vi disse øvelser én efter én, således at du gradvist, og i et tempo du kan overskue, opnår de mest relevante redskaber til ro, klarhed og balance, som du kan bruge alle steder og til enhver tid.

Hver følelse har sin egen vejrtrækning. Når vi griner, puster vi fx luften ud i stød, og når vi græder, gisper vi efter vejret. Prøv engang at observere din vejrtrækning, og spørg dig selv, om du er klar til at styre din bevidsthed gennem vejtrækningen, frem for at lade dig styre.